Учените са категорични, че в най-скоро време ни очакват фундаментални открития

Големи възможности за  нови открития  виждат пред себе си  учените и то в най-скоро време - например, да се открие на т. нар. Божия частица,  да се докаже съществуването на екзопланети, подобни на нашата Земя,  да се разк

2011-02-26 19:51:11
Учените са категорични, че в най-скоро време ни очакват фундаментални открития
Големи възможности за  нови открития  виждат пред себе си  учените и то в най-скоро време - например, да се открие на т. нар. Божия частица,  да се докаже съществуването на екзопланети, подобни на нашата Земя,  да се разкрие връзката между гените и поведението... И според специалистите, всички тези открития е възможно да станат още през тази година....

* Елемeнтарната частица, която е толкова важна за науката, че е сравнявана с Божията частица, е хигс бозонът.  Хипотетично тя дава  маса на останалите частици и  е доказана на теория  още  през 1964 година. Досега, обаче, никой не я е виждал.

В тази област работят учените от ЦЕРН  /Европейския център за ядрени изследвания/, където миналата година успяха да пресъздадат  мини Голям взрив. Учените от центъра   се похвалиха  и с улавяне на антиматерия....Специалистите от ЦЕРН, където се намира най-големият адронен колайдер, са убедени, че  те  имат необходимата апаратура и са в състояние  да ‘хванат’ и да измерят Божията частица,  и то до такава степен, че смятат, че това може да стане до края на тази година...

* В края на миналата година учените обявиха, че  са открили  втория най-голям вирус   в света, който е наречен CroV.  Той се счита  за най-голям заради размера на генома си - 730 хиляди базови двойки. Това е два пъти повече, сравнено с най-големия познат досега  нормален вирус.  Този вирус поразява едноклетъчни морски организми.  Учените смятат, че  тепърва предстои да бъдат откривани още гигантски вируси.

По принцип, вирусите, които разчитат на механизъм от инфектирани клетки, за да се възпроизвеждат и по тази причина не са смятани за живи, не са част от трите едноклетъчни империи - еукариоти, прокариоти /бактерии/ и най-древните - археа.
Френски учени обаче, които са провели изследване, доказват  еволюционните връзки между трите империи и вирусите  и  са установили, че  те представляват самостоятелна империя. ..

* Миналата година   учени от Калифорнийския университет   откриха  планета, наречена Gliese 581g. Бе обявено, че тя е подобна на Земята и има шансове там да съществува живот.  Други учени, обаче, изказаха  съмнения, а астрономи от Швейцария не  успяха да потвърдят съществуването на новата планета.  Всички те  се надяват, все пак,  съмненията им  да се избистрят още тази година.

Много астрономи обаче са на  мнение, че с помощта на телескопа ‘Кеплер’ , който търси сходни на Земята планети, ще бъдат направени някои  поразителни открития  на екзопланети.  Биолози от Калифорнийския университет пък прогнозират, че  още през тази година ще бъде обявено намирането на подобна на Земята планета.

* Друго важно откритие, което се очаква да бъде направено в най-скоро време  се отнася до връзката между гените и  поведението.   Изследванията в тази област   се движат с огромна скорост.  Вече са открити гените на  импулсивността и  промискуитета.  Наличието само на един ген  на поведението, обаче,  не може да каже нищо за човека. Затова се налага да се изучава комплексното взаимодействие между нашите гени и околната среда.

Наличието на  нови технологии дава възможност  да учените да изследват генните поредици и така да навлязат по-навътре  в търсенето на генетични връзки с поведението.  Така  може да се разкрие как определени събития или излагането на определени фактори  в началото на живота  ни,  могат да повлияят върху проявата на тези гени.

Вероятно през тази година  няма да се открие гена на депресията или шизофренията, но учените са категорични , че постепенно    ще докажат  връзката между  гените и околната среда. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия